Börja jaga – vanliga frågor

jägare_425825713

Jakt är en intresse bland många svenskar och många har säkert växt upp med någon i familjen eller släkten som ägnat sig åt denna aktivitet. Har man själv funderat på att börja jaga men är lite osäker på hur man kommer igång, vad det är som gäller och så vidare, kommer här svar på några vanliga frågor folk har.

När får man börja?

Medan det inte finns någon åldersgräns för att avlägga jägarexamenproven måste man vara 18 år för att jaga på egen hand. Från 15 år kan man dock ägna sig åt så kallat uppsiktsjakt där en erfaren jägare håller uppsikt på en medan man jagar.

Hur gå man till väga för att lära sig skjuta?

För att lära sig skjuta väder man sig helt enkelt till sin närmaste skjutbana och hör vad de kan erbjuda. Många av dem har skytte specifikt för nybörjare och kan fortsätta lära en upp till riktigt höga nivåer.

Vad måste man ha med sig på jakt?

När man är ute och jagar är det viktigt att man gör detta med rätt utrustning. Detta är för allas säkerhet men kommer även hjälpa en att ha en framgångsrik jakt. Utöver vapen och ammunition ska man ha för vana att ta med sig jaktkortet, licensen och försäkringsbeviset om man skulle behöva visa upp någon eller alla av dem.

Vilka regler gäller angående vapen?

För att ens få äga ett jaktvapen behöver man ha både jägarexamen och en vapenlicens. Man måste dessutom vara minst 18 år. Detta tillåter en att äga upp till 4 jaktvapen, anser man att man behöver fler måste man ansöka om detta och ge motivering till varför.

I ansökan om vapenlicens kommer man även behöva tydliggöra hur vapnet och ammunitionen kommer att förvaras genom att uppge modell och fabrikat på ens vapenskåp. Detta måste uppfylla Svensk Standard, som antyds av betäckningen SS3492 på skåpet.