Det roliga vinterfisket

Under kalla vintrar lägger sig ofta isen på våra sjöar. Är vintern riktigt kall fryser också havsvikar och fjordar. När detta händer är det dags att ge sig ut på isfiske. Detta är en mycket rolig form av fiske, under förutsättning att du har rätt utrustning.

Personlig utrustning

Du kan inte klä dig för varmt när du ska fiska på isen. Fisket sker ganska stillastående och varma kläder i många lager är ett måste. Viktigast av allt är att hålla fötterna varma. Detta är inte så lätt då du står på is men det finns knep. Tjocka, varma sockor är också ett måste. Kan du sticka själv kan du göra dem hur tjocka som helst. Köp hem det som krävs och sticka riktigt varma sockor.

Säkerhetsutrustning

Du ska aldrig ge dig ut på isen utan isdubbar. Det spelar ingen roll hur tjock isen är, dubbarna skall alltid hänga runt din hals. En ispik för att mäta isens tjocklek är också bra att ha.

Fiskeutrustning

Det krävs ingen dyr utrustning för att fiska på isen. En isborr, ett pimpelspö och olika blänken räcker för att få abborre. Fiskar du i en frusen havsvik är ofta mete med agn mest effektivt. Vitling, kolja och torsk brukar nappa bra på vintern.