Vid val av jaktradio

Att kunna hålla kommunikationen vid jakt är väldigt viktigt, speciellt när man måste täcka större ytor. En bra jaktradio är mer eller mindre ett måste många gånger och det finns många att välja mellan.

Jaktradior är vanligen tillverkade för kommunikation i ett viss frekvensområde och i somliga radior är kanalerna förprogrammerade. Här i Sverige är det frekvensområdena 31 MHz och 155 MHz som huvudsakligen används inom jakt, men det händer även att 69 MHz och 444 MHz används. Att använda dessa frekvenser om man jagar utomlands kan störa annan kommunikation och resultera i böter.

De två huvudsakliga faktorerna man måste tänka på när man köper en jaktradio är antennen och batteriet. Batteribehovet beror så klart på hur länge man planerat vara ute och behovet av räckvidden avgör hur bra antenn man behöver.

Att behöva ladda batteriet en gång varje jaktdag är normen, men det finns tillverkare som levererar batterier som håller upp till 40-50 timmar.

När det sedan kommer till antennen kan man inte räkna på att nå längre än ett par hundra meter med de kortaste antennerna. Och det är under optimala förhållanden. Finns det mycket i terrängen som kan vara i vägen kan resultatet bli sämre än så. Köper man en längre antenn separat är det viktigt att den är avsett för rätt frekvens.

Jaktradior kommer i flera prisklasser idag och som med så mycket annat får man vad man betalar för.